בנייה ירוקה – באילו חומרי בניין להשתמש?
טרנד הבנייה הירוקה תופס בשנים האחרונות תאוצה, כחלק מהמודעות ההולכת וגוברת ליתרונותיהם של חומרי הבנייה הירוקים. חומרים אלו מאופיינים במחירים זולים משמעותית מחומרי הבניין התעשייתיים: בלוקים מבטון, לבנים מסוגים שונים, חצץ ופלדה. בנוסף למחיר, חומרים אלו בדרך כלל טובים יותר בהיבט של שמירה על טמפרטורה אחידה בתוך המבנה ותורמים לחיסכון אדיר באנרגיה לחימום וקירור הבית. על הטרנד החם והחומרים מהם ניתן לבנות ירוק בכתבה הבאה:
קש – חומר בנייה עתיק יומין
בניית בתים מקש הייתה נפוצה בעת העתיקה, ועדיין ניתן לראותה כיום במקומות נידחים בעולם, בעיקר בכפרים נידחים באפריקה ובדרום אמריקה. הקש עצמו הוא חומר בנייה מעולה – קל להשיגו, הוא זול, ואם יודעים איך לבנות איתו ואיך לתחזק, הוא יכול לעמוד על תילו במשך שנים רבות. כאשר משתמשים בקש כחומר עיקרי לבניית הבית, בעידן המודרני, חשוב לדאוג ליסודות חזקים מאוד בדרך כלל משתמשים בבטון. זאת כיוון שהקש יכול לספוח מים ולהירקב כאשר יורד גשם או כאשר מתגוררים באזורים לחים מאוד – מכאן שהקש מתאים יותר לאזורים מדבריים ויבשים. על מנת שישתמר לשנים רבות לאחר הבנייה עצמה – שמתבצעת בצורה של בלוקים מקש, יש לכסות את הקירות בטיח כלשהו – בוץ, חול או טיח ייעודי שישמור עליו מפגעי מזג האוויר ומזיקים.
בוץ כחומר בניין – למה זה כדאי?
הבוץ גם משמש לבנייה כבר אלפי שנים, ואולי מהווה למעשה את חומר הבנייה הראשון בתולדות המין האנושי, לאחר שעזבנו את מקומנו הטבעי במערות. השימוש בחול ובוץ בבנייה נפוצים בכל העולם – הן העולם השלישי והן במערב. כמו הקש גם בתים מבוץ נחשבים למאוד עמידים, זמינים וקלים לשימוש והם בעלי יכולת שימור טמפרטורה כמעט מושלמים – בבתים מבוץ אין סיבה להפעיל מיזוג כלל וצורותיהן המיוחדות מקנות אופי וקסם שלא תמצאו באף חומר בניין אחר.
בנייה מבד/אוהל/עורות
כולנו אוהבים מידי פעם לבלות יותר קרוב אל חיק הטבע, וחלק מהאנשים אף לוקחים את האהבה שלהם קצת יותר רחוק ובוחרים לגור בבית "זמני" העשוי מחומרים טבעיים ברי חלוף כגון בדים, ועורות. בנייה מסוג זה לא מאוד נפוצה במערב והיא שמורה בעיקר למעטי מעט שמעיזים להפקיר את חפציהם היקרים בתוך אוהל (כנראה שאין להם גם יותר מידי חפצים).
חומר הבנייה הנפוץ בעולם – עץ
את העץ אנחנו מכירים כחומר בנייה עתיק, ונדמה שמאז ומעולם נעשה בו שימוש למטרות אלו. הבנייה מעץ היא בנייה עמידה, קלה, קלה לתיקון והחלפה, זמינה ואולי גם הכי יפה. הבעיה העיקרית כאשר בונים בעץ היא היכולת שלו לצמוח מחדש – כריתת יערות הגשם היא אחת הצרות הגדולות של כדור הארץ שלנו שכן יערות הגשם משמשים כמסננת טבעית לזיהומים באוויר – הם קולטים את הזיהום ופולטים במקומו חמצן נקי. לפיכך הבנייה המקובלת בעץ אומנם שימושית אך בראייה ירוקה מדובר בטעות שכבר היום מנסים לתקן.
עוד אתרים מרחבי הרשת:
עופר איתן – על מערכות פרסום דיגיטליות מתקדמות ומנוע חיפוש פנימי חכם לאתרי אינטרנט